Family in Dubai

Arkiv, en hemmafrus betraktelser.

Tusen tack för alla glada tillrop och all uppmuntrande respons som jag har fått under de år jag skrivit mina små vardagshistorier. Utan er läsare hade mina betraktelser aldrig funnits, ni ger mig så mycket positiv energi när vi möts ute i Dubai vardagen. Så länge ni läser så skriver jag! Väl mött!    

 

 

Vi, eltjuvar?

2010-06-02

För några veckor sedan blev vi plötsligt av med el och vatten. Man blir då förvånad över och uppmärksam på, hur mycket som styrs med el. Vi hade en familj på fem personer från Sverige på besök. Det var dags att både laga mat och hämta barnen från skolan. Har man ingen el så får man inte ut bilen från garaget. Dörrarna är elektriska och det är rysligt praktisk när strömmen fungerar men när den inte gör det så blir man aningen sur. Våra vänner var och badade. Jag skulle både hämta dem och våra barn i skolan. Tur att det finns taxi. Laga mat utan el går relativt bra för vi har gasspis men jösses vad det blir hett i köket när inte luftkonditioneringen fungerar. Vattenpumpen är elektrisk så därmed försvann vattnet. 

Varför drabbades vi av detta elavbrott? Jo, vi är eltjuvar enligt elbolaget. Min man betalar elräkningen via nätet och företaget som levererar elen uppdaterar tydligen inte sitt konto och fick uppfattningen att vi inte hade betalat på utsatt datum. De skickade en liten pajas till vårt elskåp som finns utanför huset. Han låste upp skåpet, bröt strömmen, låste skåpet (de har nyckel men inte vi) och klistrade en stor varningstext över hela skåpet som lyder: ”De som använder el utan att betala är el-tjuvar och riskerar tre månaders fängelse och 10,000 AED (20.00 sek.) i böter)”.  Aj, aj det var inte lustigt.

Jag ringde min stressade make och beklagade mig. Han ringde elleverantören och beklagade sig och förklarade situationen. Det är ingen idé att jag ringer dem för en kvinnans röst har inget värde i sådant sammanhang. Hoppsan, ett misstag, konstaterade de. Vi kan dock inte få tillbaka strömmen förrän tidigast om två timmar. Om den inte är tillbaka då, så skall vi ringa igen och sedan åka till huvudkontoret som ligger vid flygplatsen. Där skall vi fylla i ett papper och då kommer vi att få tillbaka strömmen under kvällen/natten. Tror man sina öron? Nej, det gör man inte. Jag satte mig ner i mitt varma hus och tänkte snälla tankar om livet i Dubai och faktiskt så kom strömmen tillbaka. Tack gode Allah.