Family in Dubai

Vår nuvarande shejk.

Shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum

 

Sheikh Rashid II bin Said Al Maktoum ses som en av de mest framgångsrika ledarna i Mellan Östern. Han skapade Dubai. Det sägs att han tog ett lån i Världsbanken för att genomföra sin vision om Dubai och lade en strategi som hans söner följer och vidarutvecklar. Han och hans söner driver Dubai som ett företag.  Ett känt citat av Sheik Rashid; "My grandfather rode a camel, my father rode a camel, I drive a Mercedes, my son drives a Land Rover, his son will drive a Land Rover, but his son will ride a camel."

Det reflekterar hans oro över att inte förlita sig på enbart oljepengar.Sheik Rashid fick fyra söner och ett antal döttrar. ( Döttrar registrerades inte tidigare, vilket det dock gör nu.) Sönerna är;

  1. Maktoum bin Rashid Al Maktoum (1943-2006)
  2. Hamdan bin Rashid Al Maktoum (b. 1945)
  3. Mohammed bin Rashid Al Maktoum (b. 1949)
  4. Ahmed bin Rashid Al Maktoum (b. 1950)

Maktoum var premiärminister i UAE från 1971-79 och ledare för Dubai 1990-2006. Han utsåg 1995 Mohammed (  bror nr 3 ) till kronprins av Dubai och Hamdan ( bror nr 2) till ansvarig för polisenheten i emiraten. Hamdan blev senare även ansvarig för Finans och Industri delen i UAE. I januari 2004 gick Maktoum hastigt bort, vilket var ett svårt slag för familjen. Mohammed tog över efter sin bror, både som ledare av Dubai och premiärminister. Han blev 2006 vald till vice president of UAE.

 

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Sheik Mohammed driver Dubai lika framgångsrikt som sin far och bror. Han är känd för sin poetiska ådra och intresse för hästar. Han gifte sig 1980 med sin kusin Sheikha Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum. Hon är mor till 14 av hans barn och däribland Kronprinsen av Dubai, Sheikh Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, och Sheikh Maktoum Bin Mohammed Rashid Al Maktoum. Hon för en ganska lågmäld profil, men är aktiv för kvinnans rätt i samhället.

2004 gifte sig Sheikh Mohammed igen, med prinsessan Hayya av Jordanien. De har en dotter tillsammans som föddes på UAEs nationaldag den 2 december 2007 och en son som föddes den 7 januari 2012.

Prinsessan Hayya har egentligen en högre titel än sin make, och den får hon behålla. Deras gemensamma barn går dock under sheikh titeln. Prinsessan Hayya är synlig och är engagerad i flera internationella och nationella humanitära organisationer. Hon delar hästintresset med sin make.

Shejk Mohammed har ytterligare två fruar och totalt 23 barn.

 

Shejkens hemsida

 


Prinsessan Haya

Prinsessans hemsida

 

Sheikerna innehar förutom sina offentliga uppdrag även privata företag. De flesta av de större företagen i Dubai kan härledas till ägarmajoritet i Sheikhfamiljen. Sheikh Mohammeds förmögenhet uppskattades 2008 till 18 billioner USD. Det gör honom till en av de rikaste männen i världen. Han är även ägare till världens längsta yacht 163 meter, My Dubai. Mohammed är också känd för sina donationer till behövande. Han avsatte 2007 10 bn USD för att starta en utbildningsfond i Mellan Östern. Han påpekade vikten av att bygga broar mellan Arabvärlden och övriga världen. Det skall ske genom ökning av utbildningsstandarden, forskning och utveckling, ledarskapsprogram för unga och till att stimulera jobb möjligheter i regionen. Han upprättade ett center för Islam, där man kan gå kurser i islam och ställa alla möjliga och omöjliga frågor. Ett annat exempel är ”Dubai Cares” som samlar in pengar för att utbilda 1 miljon barn i fattiga länder. Det är ett bidrag till FNs uppdrag att varje barn skall ha möjlighet till skolgång 2015. Summan som donerades var ca 910 miljoner USD.