Family in Dubai

DITT BARN HAR FÅTT EN SKOLPLATS (GRATTIS!)

 När barnet väl har kommit in på en skola är det en del saker som skall göras.

ü      Köpa uniform. Alla skolor tillämpar skoluniform. Varje skola har sin bestämda uniformaffär där de vet vad som behövs. Det är allt från strumpor, keps, shorts, skjorta, slips, PE kläder (gymnastikkläder), kjol/klänning och hårband för flickorna till skolväskor. Kläderna betalas av föräldrarna och kostar runt 60 AED/persedel.

ü      Lämna in alla papper (vaccinationsintyg, foton m.m) till skolan.

ü      Ordna matlåda.Barnen har matsäck med sig. På vissa skolor kan man köpa varm skolmat, kvaliteten varierar. Föräldrarna förbetalar kuponger som barnet använder.

ü      Provkör sträckan till och från skolan.

ü      Ta ställning till om barnet skall åka skolbuss.

ü      Förbered ditt barn på vad som väntar.Det är naturligtvis inte helt lätt eftersom man som föräldrar inte riktigt vet själv vad som väntar… Ställ in er på att det kan bli tufft i början. Barnet kanske visar sig på styva linan men samtidigt plötsligt börja gråta eller på annat sätt svänga i humöret. Det gäller att förstå förändringen för barnen. Hittar de bara en kompis så brukar de acklimatisera sig snabbare. Att prata en stund varje kväll med ditt barn vid sängkanten är ännu viktigare nu. Jag måste ändå säga att jag förundras över hur mycket de små klarar. Mycket mer än vad man tror ibland...

ü      Ta reda på schema och läxdagar.

ü      Leta upp var skolsyster, rektorn och receptionen finns.

ü      Assessment test.En form av språktest i kombination med mognadstest. En psykolog eller lärare bedömer på vilken nivå ditt barn skall hamna och huruvida barnet talar engelska eller inte. Föräldrarna får ofta vänta (nervösa) utanför rummet. Detta kan upplevas som en smula frustrerande eftersom de barn som inte pratar engelska inte heller förstår vad testledaren frågar efter. Barnen hamnar i allmänhet i den klass som stämmer med deras ålder.

De barn som är under sju år och ännu inte har gått i skolan hemma i Sverige förväntas att kunna känna igen formerna triangel, rektangel, fyrkant och cirkel. De bör kunna de vanligaste färgerna, räkna till 10 på engelska, rita efter en streckad linje samt svara på enklare frågor av typen: Vad heter du? Hur mår du? Plus en del annat. Det är alltså inte något högskoleprov vi pratar om.  

Det kan vara bra att ha en nära dialog med hur ditt barn integrerar i klassen, om det är något som han/hon behöver träna extra på. En del lärare tillämpar ett ”loggbokssystem”. Du kommunicerar alltså via denna loggbok och inte direkt med läraren. Loggboken följer med i barnets väska varje dag.