Family in Dubai

Dubai museum 

 

Dubai museum tillhör verkligen favoriterna. Det är åskådligt, fantasieggande, genomtänkt och tilltalar både barn och vuxna.  Museet ligger i Al-Fahidi fortet som byggdes 1787 och är en av Dubais äldsta byggnader. Fästningen var tänkt som bostad åt shejken och att även användas som en försvarsbyggnad. 1971 var fortet alltför omodernt och man lät då inhysa Dubaimuseum. 

Efter att ha betalt den minimala entréavgiften möts man av traditionsenliga båtar och även en liten inredd hydda av barasti (palmblad). Salen till höger visar olika gamla vapen och den till vänster musikinstrument. Det bästa väntar dock under marken, dit man kommer via en ramp. Först finns det möjlighet att se en informativ film om Dubais utveckling och historia. I nästa rum har man byggt upp soukar som de såg ut på 1950-talet. Till en början känns det osäkert om personerna är dockor eller riktiga människor. Genom att använda ljud och holografi kommer man så nära verkligheten som det går. Vi får även inblick i hur livet såg ut i hemmet liksom i skolan. Det är oerhört frestande att ta ett foto med sig själv jämte någon av dockorna, vilket tydligen inte är tillåtet. Djurlivet i öknen, beduinernas liv och leverne, dykning efter pärlor och även båtbyggarindustrin visas upp.

Innan man kommer upp till marknivå igen finns en mängd arkeologiska fynd, liksom en minimal souvenirbutik som alltid är proppfull av köpsugna besökare. 

Museet ligger i Bur Dubai vid Creeken. Det är ganska lätt hitta en parkeringsplats en bit bort. Myllret av människor, annorlunda och billiga affärer, dofter och ganska skabbiga portingångar är en spännande kontrast till de lyxiga hotellen. 

www.dubaitourism.ae

Telefon: 00971 4 353 1862   

 

En viktig del av emiratiernas kultur är att mötas över en kopp kaffe.

 

 

Hantverk

 

Många livnärde sig på fiske innan oljan upptäcktes.