Family in Dubai

Skicka post?

Nej, det är ingen större idé… Ni hinner flytta hem igen innan posten är framme. Riktigt så illa är det inte men postgången är grymt långsam, åt båda hållen. Vi har väntat på brev upp till sex veckor. Kontrollen av post är noggrann och ganska vårdslös. Tullen förbehåller sig rätten att kontroller att inget omoraliskt kommer in i landet. Skicka posten med familj och vänner i stället, eller med kurir. Det finns för övrigt inga brevbärare.  


Adress

Adress har man ingen utan posten levereras till en postbox. En postbox skaffar man sig enklast genom att ta vända sig till posten (Dubai General Post Office) och fylla i ett formulär. Ta med en kopia på passet, ditt visum, två foton på dig själv och 160 AED (2007). Priset gäller per år och man betalar från januari till januari. Vill man göra det hela lite enklare brukar det fungera att använda postboxen som man har på jobbet. 


Telefon

Ansökan om en fast telefonlinje görs direkt hos Etisalat eller DU. Du ombeds fylla i en ansökan. Du tar med dig (i vanlig ordning) en kopia av passet och ditt visum. Vidare krävs det ett ”no objection” brev från din sponsor och 250 AED (2007). Samtal inom emiratet är gratis men att ringa hem till Sverige kostar skjortan. De flesta använder sina mobiler och det är sällan någon frågar om ditt hemnummer. Regeringen har blockerat Skype men om man köper sin telefon i Sverige kan det fungera ändå. Blockeringen har orsakat ilska eftersom att man från regeringens håll påstår att man bara censurerar internetsidor som kan skada religionen, politiken, moralen eller kulturen i Förenade Arab Emiratet. Skall man tolka det som om vi ägnar oss åt oanständiga telefonsamtal när samtalskostnaden är låg?  Man behöver ha programmet Skype på sin dator, alternativt använda en speciell skypetelefon, samt ett användarkonto. Samtalet sker över befintlig internet uppkoppling och är gratis såvida den du ringer till också har skype. Det går även att ringa till det vanliga telefon- och mobilnätet med hjälp av funktionen SkypeOut, men det är inte helt gratis. Man betalar in på pengar i förväg på ett skypekonto. Dessa samtal blir mycket billigare än att ringa på en vanlig telefon från Dubai, för det är dyrt! Småkryp

Bli inte förvånad om ni får oväntat besök… En solig (som alltid) morgon möttes jag av ett stort, fett, oidentifierbart 10 cm brunskimrade, kackerlacksliknade kräk som obekymrat kröp runt på köksbänken. Jag tog skydd, min man tog fram dammsugaren och attackerade. Kräket dog en plågsam död men han skicka meddelande till sin mindre släktingar som så småningom dök upp. Några av släktingarna lade jag ut till beskådan här ovanför... Vi beställde ”Pest Controls” värsta utrotningsprogram som pågick i fyra timmar. De kom och sprutade med något som säkert inte ens fått användas som krigsmaterial i Sverige. Man ombeds att hålla sig borta från hemmet i sex timmar. Sprutningen håller de stora kräken stången i ett halvår men tyvärr så hittar myrorna snabbt tillbaka. Blir de alltför odrägliga kan man hälla ättika på de ställen de befinner sig som t ex i golvbrunnar. Har man ingen ättika (köp med från Sverige) så funkar det även att koka upp vatten och hälla över dem. Det är en mycket god idé att genomföra en pestkontroll innan man flyttar in i sin nya bostad.


Gas

I de flesta hus finns det gasspisar och gasen beställer ni själva om ni bor i hus. Det finns ett gasföretag som kommer och byter ut gasbuteljen. Den sitter i ett litet förråd på utsidan. De brukar komma med kort varsel.   


Vatten och el

Vatten och el är dyrt. Än så länge har jag inte kommit på något alternativ:-). Luftkonditioneringen står på dygnet runt under den varma sommaren och det gör att räkningen drar iväg. Har man en pool och trädgård så kostar det en hel del. Företaget som står för el och vatten heter DEWA.