Family in Dubai

Palm Jumeirah

Vem vill inte ha en en villa med strandtomt och egen pool? Det är härlig på palmen men husen är dåligt byggda. Kan man stå ut med lite krångel så får man ett hus med ett mycket attraktivt läge. Husen har en bra planlösning med normalstora kök och rum. Det finns flera olika typer av hus och storleken varierar enormt, tillika priset. Ju längre ut på bladet desto dyrare hus man man nog säga. 

 

Al Barsha

Shejken har varit hygglig nog att mer eller mindre ge bort marken till nära och kära. Alla husen ägs av ”riktiga” emiratier. Hyran har stigit kraftigt det senaste året. Området är långt ifrån klart och kan närmast liknas vid en stor sandlåda med en mängd maffiga sandslott och en och annan moské som högljutt ropar ut när det är dags att samlas för bön. De stora kåkarna är alla omringade av en ganska liten trädgård med en pool och runt trädgården löper en hög mur. Sanden far och flyger. Man får inte vara rädd för damm om man väljer att bo här.  Området är populärast bland araber men fler och fler västerlänningar hittar hit. Anledningen till att vi också vill bo här beror på att dessa hus är byggda för emiratierna själva och håller hög kvalité. Det föreligger dock en liten kulturavvikelse i en del av palatsen. Husen är enorma men köken är pyttesmå. Det är inte tänkt att ni själva skall hänga över kastrullerna utan det skall er kokerska. Hon och all annan personal skall bo i den mindre byggnaden i er trädgård. I det lilla huset finns oftast ett stort och fräscht kök. Kan man tänka sig den livsstilen är Al Barsha det rätta stället.   

Emirates Location eller också kallat Emirates Living Området ligger i ”nya Dubai” och består av kvarteren Emirates Hills, Lakes, Springs och Meadows.

Här bor många expats för att inte säga bara expats. Här hittar man de flesta svenska familjer och här trivs de mycket bra. Husen varierar från ganska små sockerlådsliknande kuber till fashionabla kåkar med upp till sju sovrum. Inom området finns det allt du behöver såsom skolor, läkare, mataffärer, apotek, moské, juvelaffärer, klädaffärer och träningsanläggningar.   

 

Emirates Hills

Det är absolut den tjusigaste adressen du kan hitta i Dubai om du vill bo i hus. En del av husen är groteskt stora och groteskt dyra om man skulle få för sig att köpa en kåk. Jag tittade i tidningens bostadsdel, innan finanskrisen, och fann en villa på 1100 m2 med 7 sovrumssuiter, hiss och flera personalrum. Härligheten går loss för 60 miljoner, i runda slängar. Hyrorna är förstås också höga. Vad får man då för sina pengar? Ett hus i storlek med ett svenskt slott och en rejäl trädgård. Det där med trädgård är inte så lätt i Dubai. De är små och svårskötta. I detta område har varje hus en betydligt större trädgård än genomsnittet i Dubai. Ni får även Dubais fina golfklubb som granne men ni får framför allt tystnad. I Dubai är tystnad en lyxvara. Emirates Hills är färdigbyggt, grönt och skönt. Inga traktorer, grävskopor och lyftkranar, inget oljud och mindre damm. 

 

Springs, Lakes och Meadows

Lakes byggdes först och sägs vara av ”bäst kvalitet”. Där finner du den största träningsanläggningen ”Fitness First” med flera pooler och en fin barnpool. Det finns parhus och enskilda villor.   Springs och Meadows ligger längs genomfartsleden i Emirates Location. Springs är det enklare alternativet med parhus i olika storlekar. Det finns tre storlekar: 1,2,3 och 3 är störst. Sedan finns det olika beteckningar E = end eller M= middle. Till det kan du välja ”lakeview” och då har du utsikt över en artificiell ”pöl”. Springs har områden 1-15 och i stort sett alla har ett gemensamt poolområde.   Meadows har enskilda villor i olika storlekar med egen tomt och ibland egen pool. Meadows har områden från 1-9. Meadows ses som lite mer exklusivt jämfört med Springs och ligger nära de större konstgjorda pölarna.  Numreringen verkar först inte ha någon logik men tittar man på en karta så finns det faktiskt något som liknar struktur. De räknar en sida i taget sedan vänder de och räknar från andra hållet tillbaka. Ja, jag vet, snurrigt men det ger ett litet hum om tanken bakom alla namn och nummer.  Det stora bekymret är dock trafiken. En sträcka som under en vanlig förmiddag tar 10 minuter tar 45 minuter på morgonen när föräldrar skjutsar sina barn till skolan. Alla bekvämligheter finns inom räckhåll. Finns det ingen privat pool i trädgården finns det alltid en inom räckhåll i kvarteret.    

 

Umm Suqeim

Husen är inte nybyggda men standarden är ganska hög. Husen ligger mycket bra till ur trafiksynpunkt och de mest populära skolorna är lättillgängliga. Man har från en del villor promenadavstånd till den allmänna stranden.    

 

Arabian Ranches

När man kommer ut till ”the Ranches” känner man sig genast lite mindre stressad. Här bor man granne med öknen och i öknen är det tyst (men sandigt). De som bor här är mycket nöjda med sitt val av boende och många talar i varma ordalag om sina sympatiska grannar. Kan det vara så att grannarna i Arabian Ranches är trevligare än i andra kvarter?  Området är uppvuxet, grönt, färdigbyggt och ligger 20 minuter ifrån Mall of the Emirates. Nackdelen är just att det ligger 20 minuter iväg, dessa 20 minuter blir många fler under rusningstrafik. Husen har från två till fyra sovrum och håller hög standard. Trädgårdarna är större än i många andra kvarter. Det finns en skola och ett dagis i området. Mataffärer, vårdcentral, restauranger, frisörer och en mycket fin polo club. På poloklubben finner man en populär restaurang, pool och naturligtvis två ridskolor.   

 

Jumeirah Island

Detta område är tilltalande tack vare alla konstgjorda små sjöar överallt. Husen är stora men inte groteska och standarden är i många av dem hög. Planlösningen känns inte så exotisk som i t ex Al Barsha utan ganska normal. De flesta hus har en egen pool och en ganska stor trädgård.  Gasen ingår i hyran, vilket är mycket ovanligt. Vissa hus ligger en bit ifrån ut- och infarten till området vilket kan innebära en ganska lång extra sträcka att köra. 

 

Victory Heights

Ett nybyggt område i Sports City nära Arabian Ranches. Här får man mycket mer hus för sina pengar än t ex i Emirates Living. Husen är välbyggda, rummen är stora och ljusa. Det finns gott om förvaringsutrymmen. Alla har utsikt över golfbanan (Els Club) eller en av parkerna i området. Husen säljs utan pool och trädgård så räkna med lite ”pyssel” om du vill ha annat än sand utanför ditt fönster. I allmänhet hyr ägaren ut huset utan att först fixa pool och trädgård. Det finns två små gemensamma pooler i området med tillhörande litet gym. Området är under konstruktion och i vissa delar är det lite oljud medans det i andra är knäpptyst.

I Motor City fem minuter från VH finns bl a en stor  Spinney´s, frisör, nagelspa, leksaksaffär, restauranger, blomstershop, gym och dagis m.m. 

I Sport City och fem minuter från VH finns en bra och liten skola Bradenton Preparatory Academy och ett bra dagis Wonder Years Nursery.

 

 

Här syns delar av en trädgård i Victory Heights.