Family in Dubai

Arkiv, en hemmafrus betraktelser.

Tusen tack för alla glada tillrop och all uppmuntrande respons som jag har fått under de år jag skrivit mina små vardagshistorier. Utan er läsare hade mina betraktelser aldrig funnits, ni ger mig så mycket positiv energi när vi möts ute i Dubai vardagen. Så länge ni läser så skriver jag! Väl mött!    

 

 

Maid

2009-06-25

Nästan alla ”expatfamiljer” här har inneboende hemhjälp, maid. Det är ofta en kvinna från Filipinerna. Hon hjälper till med alla husliga sysslor samt ser efter barnen. En del har även en trädgårdsmästare och en privatchaufför. Första gången jag hämtade Noa på skolan så tänkte jag: ”Oj, vad många pappor som hämtar sina barn så här mitt på dagen, vad trevligt...  Tänk alla pappor har namnskyltar på sig... Jaha! Alla pappor är inte alls pappor utan chaufförer.” Det klingar högt om man har ett ”fully equiped home”. Det innebär maider (en till varje barn), kokerska, butler, städerska, chaufför, trädgårdsmästare. Har man så mycket personal blir det naturligtvis svårt att hinna jobba, någon måste ju vara personalansvarig…

Vi har ingen maid och det anses märkligt. När jag säger det höjer de allra mest inbitna shopping-manikyr-mammorna på ögonbrynen. ”Jasså? Hur gör du då när du skall shoppa eller fixa naglarna?” I höst däremot så skall vi försöka att hitta en bra maid. Det kan nog behövas när vi får tre barn. Det finns ju inte tillstymmelse till mormor, morfar, farmor eller farfar i närheten och min man kommer sällan hem innan barnen har lagt sig. Jag tror att ja kan behöva någon som kan hjälpa mig då och då. Det är inte alls dumt att få hjälp med städning, matlagning och barnpassning någon gång på kvällarna.

Jag har sett skrämmande exempel på hur andra mammor låter maiden helt och hållet ta hand om barnen. Det blir inte alls bra. Maiderna vågar inte ta ton eller uppfostra barnen så barnen blir ganska vilda. Jag har hört engelska mammor berätta att de byter ut sin maid med jämna mellanrum eftersom att de inte vill att barnen skall fästa sig vid någon utanför familjen. Jag tycker synd om både barnen och maiderna. Mamman kan shoppa medan maiden bär på barnet en meter bakom. Mamman och pappan kan sitta på en restaurang medan maiden sitter med barnet vid bordet bakom. Föräldrarna är ute och flyger i businessklass och barnen och maiderna flyger i ekonomiklass osv, osv.

Jag har vid några tillfällen pratat med en kvinna ifrån Mellanöstern som har sin alldeles speciella uppfattning om hur hennes maider bör behandlas. Hon förklarade spelreglerna för mig. Det allra viktigaste, enligt kvinnan, var att vara sträng och hård. Om man är för snäll så får man bara problem. Alla européer har problem med sina maider sa hon. Först och främst: Låt aldrig maiden gå ut. Hon är i Dubai för att jobba och behöver alltså inte lämna huset. Om hon lämnar huset blir hon gravid! Kvinnan gav flera exempel på det. Visst har hon rätt… jag lämnar ju huset och se… jag är gravid… Om maiderna vill komma ut så kör kvinnan dem till Carrefour (en stor mataffär) där får de botanisera bland konserverna i två timmar innan hon kör hem dem igen. Föresten, kan man inte bli gravid på Carrefour också? Är man tillräckligt pigg på det så borde det nog gå…

Vidare så köper hon enkla uniformer till dem så att de ser enhetliga ut när de serverar. Hon köper dem simpel fisk som de får tillaga innan klockan tio på morgonen. Kvinnan kommer ner i köket då och hon vill inte känna doften av mat. Om det blir rester över från familjens middag får maiderna det (och det skall de vara glada för som hon sa). Maiderna har inga bestämda arbetstider utan jobbar mest hela tiden. Om de tvättar bilarna så får de en slant extra.

Ja, jag vet inte. Det känns rakt igenom tokigt. Visst måste det vara bättre och sundare att ha en maid i huset som trivs och som känner att hon har sin lediga tid och att man visar henne respekt?

När familyindubai anordnade healingkvällen i början på juni så skänkte vi knappt hälften av pengarna vi fick in, till välgörande ändamål. Vi valde en förening här i Dubai som hjälper utsatta kvinnor. Det känns verkligen som om den föreningen behövs.