Family in Dubai

Arkiv, en hemmafrus betraktelser.

Tusen tack för alla glada tillrop och all uppmuntrande respons som jag har fått under de år jag skrivit mina små vardagshistorier. Utan er läsare hade mina betraktelser aldrig funnits, ni ger mig så mycket positiv energi när vi möts ute i Dubai vardagen. Så länge ni läser så skriver jag! Väl mött!    

 

 

Emiratiefamilj

2009-06-06

Vi har lärt känna en riktig emiratiefamilj. De är sällsynta! Vi är nästan alla som bor här invandrare. Riktiga ”locals” behöver bara jobba några timmar i veckan men har ändå en rejäl årlig lön från shejken, det är kanske något för Sverige att ta efter… Alla svenska medborgare får lön för ingenting, svindlande tanke… Familjen vi har börjat umgås med är mycket trevliga och har studerat och levt många år i USA. Mannen jobbar faktiskt hårt, sex dagar i veckan och frun tar hand om hem och två barn. Nåja, de har två maider, en trädgårdsmästare och en chaufför så det blir kanske inte så många hushållssysslor över.

Vi var hembjudna till dem för några månader sedan och det kändes mycket spännande. Mitt stora bekymmer var när vi skulle komma. Jag hade nämligen hört att det är artigt att komma 30 minuter för sent. Vad skulle man ta med sig för present? En flaska vin är ju ingen bra idé. Skulle vi sitta alla i samma rum och äta eller skulle vi damer sitta för sig? Vad sätter man på sig? Min man frågade runt bland kollegor och fick svaret att man kommer i tid, tar med blommor och klär sig normalt. Nästan lite för enkelt, jag hade tänkt mig något mer exotiskt.

Vi tillbringade nästan en hel fredag med dem och hade mycket trevligt. De bjöd på arabisk mat och visade runt oss i sitt megastora palatsliknande hus. Jag förundrades över alla soffgrupper, sju stycken. En för varje dag i veckan kan man tro. De hade tre rejäla matbord i olika rum och då räknar jag inte in köksbordet eller fruns egna lilla krypin, eller bistro som hon kallade det. Två stora kök, ett till frun och ett till hennes personal. Alla väggar var täckta med målningar från antiken, handgjorda av kvinnans bror. För första gången fick jag se ett hem med en inomhushiss. Det blir ju ganska jobbigt att springa upp och ner i den långa, långa trappan. Hemmabiorummet fick min man att skifta i grönt av avundsjuka (nåja, avundsjuk blir han aldrig men han började spekulera i om vi kanske skulle kunna göra om vårt sovrum till något liknande). Biorummet gick i Disneyanda. Kvinnan gillar figurer ur Disney´s filmer och hade en imponerande samling. Hela taket var en handmålad stjärnhimmel och i varje hörn stod en antik rustning. Man kan säga att blandningen av olika stilar var intressant.

Familjen har fem bilar. Herrn och frun hade varsin vanlig stor bil och varsin läcker sportbil. Chauffören hade också en bil. Mannen hade precis bytt sportbil och hämtat hem en svart Bentley. Den var ju faktiskt ganska fin. Det luktar gott i nya bilar.

Familjen är mycket sympatisk och tiden gick rysligt fort i deras sällskap. Det är givande att höra på hur de ser på livet i Dubai och på livet i största allmänhet.

Nästa gång skall de komma hem till vår enkla boning utan hiss och äta svensk mat. Vad bjuder man på då?